zaterdag 26 april 2014

Baby's eerste tandjes.

Als het goed is komt binnenkort haar eerste tandje. Ze heeft een hard puntje op haar tandvlees zitten. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij de eerste tandjes?
Als bij een baby de eerste tandjes doorkomen, kauwen ze vaak op speeltjes, vingers of wat ze maar te pakken kunnen krijgen. Ook wrijft de kleine frummel veel over het gezichtje. Om vast te stellen of je kleine tandjes m rijgt,  kun je aan het tandvlees voelen. Een harde bobbel duidt op een tand die bezig is door te komen. ¤ check! Het tandvlees kan er bleek uitzien, maar soms ook rood en opgezet voordat het tandje daadwerkelijk doorkomt. 


Waarom hebben baby's zoveel klachten met het doorkomen van de tandjes?
Bij de geboorte krijgt je baby van jou een bescherming mee tegen bacteriĆ«n en virussen. Na ongeveer 5 maanden neemt deze bescherming af. Je kindje hoort dan zelf de afweerstoffen aan te maken. Deze omschakeling zorgt ervoor dat de natuurlijke weerstand tijdelijk iets lager is. In deze periode komen de eerste tandjes door en daarom is je baby extra gevoelig voor bijkomende ontstekingen en andere klachten. Het tandvlees spant zich ook aan en dit zorgt voor een pijnlijk gevoel. 


Waar let je op?
De klachten horen te verdwijnen als het eerste tandje doorgekomen is en er geen nieuwe tandjes op komst zijn. Is dit niet het  geval dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat je kleintje gewoon ziek is. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Het is beter om er niet automatisch vanuit te gaan dat alle klachten veroorzaakt worden door doorkomende tandjes.

Wanneer moet je een dokter raadplegen? 
Bij ernstige maar ook lang aanhoudende klachten is het verstandig om een arts te raadplegen. Dit geldt natuurlijk vooral bij hoge koorts en koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt.

Wat kun je zelf doen?
De klachten die doorkomende tandjes veroorzaken zijn niet te voorkomen, maar je kunt de pijn wel verlichten door het tandvlees op de plaats van de doorbraak te masseren. Hiervoor kun je je vinger of de bolle kant van een theelepel gebruiken.  Ook kun je je kleintje laten bijten op bijvoorbeeld een bijtring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten